Anna AZERNIKOVA

Anna Azernikova is een internationaal gerespecteerd zangeres met een speciale passie voor liedinterpretatie. Ze werd geboren in Moskou, Rusland en studeerde koordirectie aan het Conservatorium aldaar. Sinds 1998 woont Anna in Nederland en is zij afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam als een zangeres klassiek.

Anna maakte haar zangdebuut in Moskou, waar ze zong tijdens de Moskouse première van Beethoven's “Fantasie” met Evgeniy Kissin, o.l.v. Claudio Abbado. Zij zong ook de sopraansolo van de wereldpremière van Dmitri Sjostakovitsj’s muziek voor de film “Odna” in het Theater aan de Parade (Den Bosch). Later bracht ze deze muziek ook in Zwitserland en Duitsland ten gehore tijdens een tournee met de Basel Sinfonietta. Met een vergelijkbaar programma gaf Anna een glorieus optreden in Londen met het City of Birmingham Symphony Orchestra.

Als soliste trad Anna ook op in Canada, Frankrijk, Italië, Luxemburg, België, Nederland, Engeland, Belarus, Oekraïne en Rusland. Zij zong in verschillende beroemde zalen waaronder de Grote Zaal van het Conservatorium van Moskou en de Moskou Philharmonie, de Philharmonie in Minsk, de Philharmonie in Donetsk, de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, het Concertgebouw in Amsterdam, de Philharmonie in Haarlem en de Queen Elizabeth Hall in Londen.

Zij is actief in de kamermuziek en geeft geregeld concerten op de belangrijke kamermuziekpodia. Zij maakt deel uit van verschillende vaste ensembles en treed op met gerenommeerde musici waaronder Lavinia Meijer, Basinia Shulman, Gavriel Lipkind, Mikhail Zemtsov, Plamena Mangova en het Borodin Quartet. Anna is vaker op de radio en tv geweest, waaronder in het programma Vrije Geluiden van de VPRO in Nederland, op Arte in Duitsland, Mezzo in Frankrijk en op de nationale tv in Oekraïne en Wit-Rusland.

Sinds 2013 is Anna artistiek leider van het Russische kamermuziekfestival “Winteravonden aan de Amstel” in de Hermitage Amsterdam.