© Photography by Marco Borggreve
Libia Hernández
De uit Cuba afkomstige dirigent Libia Hernández raakte in de ban van klassieke muziek door een recital van contrabas virtuoos en haar latere leraar Gary Karr. Zij verruilde haar opleiding tot ingenieur aan het City College of New York voor een leven in de muziek en ontving haar Masters of Music aan de University of Hartford.
Gedurende 12 jaar maakte Libia Hernández deel uit van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Amsterdamse Bachsolisten en Concerto Köln. Zij werkte met dirigenten als Frans Brüggen, Valery Gergiev, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Simon Rattle en Yannick Nézet-Séguin.
Libia Hernández studeerde orkestdirectie bij Jac van Steen en Kenneth Montgommery aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en bij de befaamde directie pedagoog Jorma Panula in Moskou. Ze heeft deelgenomen aan de prestigieuze directie masterclass van Neeme Järvi met het Residentie Orkest en aan de BBC Scottish Chamber Orchestra Conducting Masterclass, onder leiding van Ilan Volkov. Ze was betrokken bij verschillende operaproducties en dirigeerde bij het Dortmunder Philharmoniker, Residentie Orkest, Noord-Nederlands Orkest, Radio Kamer Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en het Brabants Orkest. Ze was assistent dirigent bij de Nederlandse Opera en Staatskappelle Weimar.
Libia Hernández was dirigent van het UvA-Orkest J. Pzn. Sweelinck, dirigent en coach van het Festival junger Künstler Bayreuth en het Nationaal Jeugd Orkest. Van 2016 tot 2019 was ze assistent-dirigent van het New Jersey Symphony Orchestra in de Verenigde Staten.
Ze is gastdirigent van de Miami Lyric Opera en is sinds 2016 vaste gastdirigent van het Salzburg Mozarteum Orkest, Lyceum Mozartiano in Havana, Cuba en is tevens dirigent/coördinator van een nieuw uitwisselingsproject tussen het Mozarteum Salzburg en het Instituto Superior de Arte in Havana.
Libia Hernández is oprichter van een nieuw Haags ensemble, SoundWave Collective, waarin jonge instrumentalisten, zangers, dansers, componisten en andere makers de mogelijkheid krijgen om professionele ervaring op te doen en samenwerkingen aan te gaan met diverse disciplines. SoundWave Collective wil een verbindende schakel zijn tussen verschillende muziekstromingen en genres waar experimenten met kruisbestuiving programmering, intrigerende combinaties van muziekstijlen vormen en een creatieve manieren vinden om een divers en zo breed mogelijk publiek te trekken en te overtuigen dat klassieke muziek iets van deze tijd is en een blijvende kracht die bruggen slaat tussen culturen en continenten.