Verliefd-verleid-verlaten
Bezoek van tevoren gratis ons surpriseconcert in expo Juwelen! Start 19.30 uur.
Dussek - Elégie harmonique: sonate in fis - op. 61
Prokofiev - Romeo en Julia in een bewerking van Max Knigge voor altviool en piano
Chausson - Chanson perpétuelle op. 37
Dvorak - Pianokwintet in A op. 81
Met: Diana Tishenko (viool), Alissa Margulis (viool), Dana Zemtsov (altviool), Alexander Buzlov (cello), Slava Poprugin (piano), Anna Azernikova (zang), Olga Pashchenko (tafelpiano)
Concert dat Boheems start en eindigt, met componist Dussek en de eveneens Tjechische Dvořak.
Jan Ladislav Dussek (1760-1812) schreef de Elégie harmonique na de dood van prins Louis Ferdinand van Pruisen, één van zijn vele vorstenvrienden. Dit bewogen, tweedelige stuk roept zowel Beethoven als Schubert in herinnering, en doet qua pianistiek denken aan Chopin.
De avontuurlijke pianist-componist Dussek liet een groot maar bijna vergeten piano-oeuvre na. Op zijn Europese reizen won hij overal harten met zijn pianowerk – ook van componisten als Haydn. Catharina de Grote die Dussek ook uitnodigde, verdacht haar favoriete hofmusicus later van samenzwering tegen haar. Boosdoener was de ring aan zijn hand, ooit door Catharina aan een andere ‘samenzweerder’ gegeven. Dussek moest Rusland hals over kop verlaten.
Na Dusseks openingsstuk volgt een bad in mooie liefdesmuziek met een bewerking van Romeo en Julia van Prokofiev.
Aangrijpend is Chanson perpétuelle van Chausson, voor de vertrokken geliefde.
Dvorak grijpt in Pianokwintet in A terug op Tjechische volksmelodiën, een favoriete inspiratiebron. Ook kenmerkend is de dumka - Oekraïens voor ‘gedachte’ - in 2e deel Andante con moto. Een dumka was sinds de 19e eeuw een ‘overpeinzend‘ instrumentaal stuk, waarin plots een muzikale omslag kan voorkomen. De dumka’s (of dumki) van Dvořak waren en zijn populair.
Om 19.30 start ons SURPRISECONCERT tussen de hofjurken en juwelen/
Tip: met uw ticket gratis toegang tot expo Juwelen! vanaf 19uur