© Photography by Marco Borggreve

Shostakovich Prelude and Fugue, Op. 87, No 7 in A major Another great disc from Alexander Melnikov and Harmonia Mundi released in 2010.

Alexander Melnikov

Alexander Melnikov voltooide zijn studie aan het Conservatorium van Moskou onder Lev Naumov. Tot zijn meest vormende muzikale momenten in Moskou behoort een vroege ontmoeting met Svjatoslav Richter, die hem daarna regelmatig uitnodigde op festivals in Rusland en Frankrijk. Hij was bekroond met belangrijke prijzen op vooraanstaande concoursen zoals de Internationale Robert Schumann Concours in Zwickau (1989) en de Koningin Elisabeth wedstrijd in Brussel (1991).

Bekend om zijn vaak ongebruikelijke muzikale en programmatische beslissingen, ontwikkelde Alexander Melnikov al vroeg zijn interesse in historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijken. Zijn grote invloeden op dit gebied zijn onder meer Andreas Staier en Alexei Lubimov. Melnikov treedt regelmatig op met vooraanstaande historische ensembles, waaronder het Freiburger Barockorchester, Musica Aeterna en Akademie für Alte Musik Berlin.

Als solist heeft Alexander Melnikov opgetreden met orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest Amsterdam, Gewandhausorchester Leipzig, Philadelphia Orchestra, NDR Elbphilharmonie Orchester, HR-Sinfonieorchester, München Philharmonic, Rotterdams Filharmonisch en BBC Philharmonic Orchestra, onder leiding van dirigenten als Michail Pletnev, Teodor Currentzis, Charles Dutoit, Paavo Järvi, Thomas Dausgaard, Maxim Emelyanychev en Vladimir Jurowski.

Samen met Andreas Staier programeeerde Alexander Melnikov een unieke all-Schubert repertoire met stukken voor vier handen, die ze ook in concert hebben uitgevoerd. Een essentieel deel van Melnikovs werk is intensieve kamermuzieksamenwerking met onder meer cellist Jean-Guihen Queyras.

De associatie van Alexander Melnikov met het label harmonia mundi ontstond via zijn vaste relatie recitalpartner, violiste Isabelle Faust, en in 2010 wonnen zij met hun volledige opname van Beethoven sonates voor viool en piano een Gramophone Award. Dit album, dat een mijlpaalopname was voor deze werken, werd ook genomineerd voor een Grammy. Hun meest recente releases bevatten sonates van Brahms en Mozart voor viool en piano. Melnikovs opname van de Preludes en Fuga's van Sjostakovitsj werd bekroond met de BBC Music Magazine Award, Choc de classica en de Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik. In 2011 werd het door BBC Music Magazine ook genoemd als een van de "50 beste opnames aller tijden”. Bovendien bevat zijn discografie werken van Brahms, Rachmaninov, Sjostakovitsj en Skrjabin. Samen met Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras, Pablo Heras-Casado en het Freiburger Barockorchester nam Melnikov een trilogie van albums op met de Schumann-concerten en trio's (gepubliceerd in 2015-16) en Beethovens Tripelconcert (2021). Andere releases omvatten een volledige opname van Prokofjevs pianosonates, ‘Four Pieces, Four Pianos’, uitgebracht in 2018 en zeer gewaardeerd geprezen door critici en in aansluiting hierop in 2023 zijn nieuwe album ‘Fantasie – Seven Composers Seven Keyboards' waarin hij de stukken speelt op instrumenten van die tijd.

Hoogtepunten van het seizoen 2023/24 zijn de concerttournee van Alexander Melnikov naar Australië in samenwerking met het Melbourne Symphony Orchestra en het Sydney Symphony Orchestra, zijn residentie als "Porträtkünstler" in de Kölner Philharmonie, optredens met François-Xavier Roth's orkest "Les Siècles", concerten met orkesten als het Bayerisches Staatsorchester, het Atlanta Symphony Orchestra, het Finse Radio Symfonie Orkest, Londen Filharmonisch Orkest, het Mahler Kamerorkest, het Münchener Kammerorchester, of het barokorkest B'Rock uit België, en samenwerkingen met Maxim Emelyanychev, Anja Bihlmaier, Vladimir Jurowski, Nicholas Collon en Osmo Vänskä, onder andere.

Alexander Melnikov zet zijn kamermuziekwerk voort in verschillende formaties met partners zoals Isabelle Faust, Antoine Tamestit en Jean-Guihen Queyras en treedt hiermee op in de Paris Philharmonie, de Philharmonie de Luxembourg, de Keulen Philharmonie, het Muziekgebouw Amsterdam, het Mozarteum Salzburg, het Musikfest Berlijn, het Klavierfestival Ruhr en de Wigmore Hall in Londen.

Soloconcerten in de Berliner Philharmonie, Toppan Hall in Tokio, Wigmore Hall, het Amsterdamse Muziekgebouw en het Prinzregententheater in München maken Alexander compleet Melnikov's seizoen dit jaar.